Κατάλογος Βιβλίων

Κατάλογος Βιβλίων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης διαθέτει σήμερα πάνω από 11000 βιβλία. Εξ αυτών έχουν καταγραφεί σε πρόγραμμα EXCEL τα 5500 κατά αύξοντα αριθμό, και πρόκειται να καταγραφούν και τα υπόλοιπα. Το αρχείο των 5500 μπορεί να το κατεβάσει στο computer του ο επισκέπτης του site, όπως και να διαβάσει παρακάτω τις Οδηγίες Αναζήτησης.

Κατάλογος Βιβλίων σε αρχείο EXCEL


Μετά από κάθε νέα προσθήκη βιβλίων, θα αναρτάται το εκάστοτε νεότερο αρχείο. Έτσι ο ενδιαφερόμενος θα έχει ουσιαστικά όλους τους τίτλους των βιβλίων, συγγραφείς και εκδότες, πάντα στη διάθεση του, άρα και πλήρη εικόνα των υπαρχόντων βιβλίων, ώστε να προγραμματίσει την ανάγνωση ή τον δανεισμό όποιων επιθυμεί.

Κατεβάστε τον κατάλογο των βιβλίων για Excel 2007 και άνω. 

Κατεβάστε τον κατάλογο των βιβλίων για Excel 1997 – 2003. 

Οδηγίες Αναζήτησης για Excel 2007 και άνω


Πρώτος τρόπος – Αναζήτηση με τα φίλτρα του Excel

1. Σε κάθε στήλη, δεξιά του τίτλου της, υπάρχει ένα τετράγωνο με ένα βελάκι . Αυτό είναι το φίλτρο αυτής και μόνο της στήλης. Από αυτό κάνουμε ό,τι θέλουμε στη στήλη, δηλαδή:


2. Κάνουμε κλικ στο τετράγωνο με το βελάκι, και ανοίγει ένα παράθυρο.

3. ( Select all – Επιλογή όλων ): Αν το τσεκάρουμε (είναι η πρώτη καταγραφή), επαναφέρονται όλα τα δεδομένα αυτής της στήλης στη θέση τους. Μετά από κάθε αναζήτηση πατώντας το Select all φέρνουμε όλα τα δεδομένα στην οθόνη, έτοιμα για την επόμενη αναζήτηση.


4. ( Search – αναζήτηση ): Έστω ότι ψάχνουμε το βιβλίο ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ αν υπάρχει στον κατάλογο. Πάμε στη στήλη ΤΙΤΛΟΣ, πατάμε βελάκι, κοιτάζουμε πως είναι επιλεγμένο το select all και στο πεδίο search γράφουμε ακριβώς τον τίτλο: ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ.


5. Αμέσως θα βγουν όλα τα βιβλία που έχουν αυτόν τον τίτλο με όλα τα στοιχεία τους. Πατάμε OK για δούμε τα αποτελέσματα.
Προσοχή όμως. Αν κάνετε ένα λαθάκι στην πληκτρολόγηση, δηλαδή γράψετε ΛΟΓΙ ΚΙ ΜΕΛΕΤΑΙ ή ΛΟΓΟΙ ΚΙ ΜΕΛΑΙΤΑΙ ή ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΕΤΑΙ, τότε δεν θα βρεθεί τίποτα, γιατί η αναζήτηση ψάχνει να βρει ακριβώς αυτό που της ζητάτε.


6. Αν δεν μπορούμε να βρούμε ακριβώς το βιβλίο με το όνομα που δίνουμε μπορούμε να γράψουμε τμήμα της λέξης. 


7. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση να γράψουμε αν γράψουμε ΛΟΓΟΙ σημαίνει: ψάξε να βρεις όλα τα βιβλία που στον τίτλο τους περιέχουν το ΛΟΓΟΙ με ό,τι προηγείται αυτού και με ό,τι έπεται.
Άρα θα σου βγάλει όλα τα βιβλία με τον τίτλο που ψάχνουμε που στον τίτλο τους περιέχουν το ΛΟΓΟΙ.
Με τον ίδιο τρόπο ψάχνουμε, όταν ξέρουμε μόνον τον συγγραφέα ή τον εκδότη.

Κατηγορίες


8. Επίσης όταν κάνουμε κλικ στο βελάκι, το παράθυρο που ανοίγει έχει όλους τους τίτλους, ή τους συγγραφείς, ή τους εκδότες κατά αλφαβητική σειρά. Εύκολα ψάχνουμε αυτό που θέλουμε και από τον κατάλογο αυτόν. Στους συγγραφείς και στους εκδότες έχει κρατηθεί μία μόνον γραφή. Δηλαδή, όλα τα έργα του Γιάννη Ρίτσου βρίσκονται στο ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.


9. Στη στήλη ΤΟΠΙΚΟ βρίσκεις όλα τα τοπικού ενδιαφέροντος βιβλία, απλά ανοίγοντας το τετράγωνο με το βελάκι και επιλέγεις το ΤΟΠΙΚΟ. Τοπικά είναι αυτά που έχουν: ντόπιο συγγραφέα, πολύ γνωστό μας συγγραφέα που έχει δηλαδή κάποια σχέση με την περιοχή μας, τοπικό περιεχόμενο κάθε είδους, σημαντικές παραπομπές στον τόπο μας. Ως τόπος θεωρείται η Ερμιονίδα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, και η Αργολίδα όταν υπάρχουν παραπομπές ή ενδιαφέρον για τον τόπο μας.


Δεύτερος τρόπος – Εύρεση βιβλίων με το εργαλείο αναζήτησης

1. Πέρα από τα φίλτρα υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης μιας λέξεις ή μια πρότασης χρησιμοποιώντας το κουμπί Find & Select.


2. ή πατώντας τον συνδυασμό CTRL+F


3. Γράφουμε αυτό που ψάχνουμε πχ. ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ. Και αν πατήσουμε find all θα μας βγάλει μια λίστα με τα βιβλία,


4. ενώ αν πατήσουμε find next θα μας δείξει που βρίσκονται στο έγγραφο του excel.

Ευχαριστούμε και καλή περιήγηση.

Οδηγίες Αναζήτησης για Excel 1997 – 2003


Υπό Κατασκευή